Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2016

Επισκευή λιθόκτιστης κατοικίας από φέρουσα τοιχοποιία που έχει υποστεί βλάβες από το σεισμό της 7ης Αυγούστου του 2013 και της 6ης Φεβρουαρίου του 2014 στη Μενδενίτσα Φθιώτιδας.Πρόκειται για διώροφη λιθόκτιστη κατοικία από φέρουσα τοιχοποιία  κατασκευής του φέροντος οργανισμού προ του 1955 και με άδεια αντικατάστασης στέγης δια πλακός  του 1982.Το Εμβαδό των κυρίων χώρων είναι 55,77m2/όροφος * 2 ορόφους= 111,54 m2 και  του στεγασμένου εξώστη 12,75m2 .
Το κτίριο παρουσίασε βλάβες από τον σεισμό της 7ης Αυγούστου του 2013 και της 6ης Φεβρουαρίου του 2014.
Περιγραφή βλαβών:
α) Εξωτερικά:
i) Νότια όψη: Διαμπερή ρωγμή χιαστί μεταξύ των υπερθύρων του ισογείου, τριχοειδής ρωγμές σε όλο το αρμολόγημα, διαγώνιες διαμπερή ρωγμές στα άκρα του πρώτου ορόφου και τοπικές ρωγμές στα υπέρθυρα.
ii) Ανατολική όψη: Διαμπερή χιαστί ρωγμές στο τμήμα χωρίς επίχρισμα, τριχοειδής ρωγμές σε όλο το αρμολόγημα, στο τμήμα με επίχρισμα χιαστί ρωγμή κοντά στην ένωση του προβόλου με την φέρουσα τοιχοποιία, διαγώνιες ρωγμές και τοπικές ρωγμές στα υπέρθυρα.
iii) Βόρεια όψη: Τριχοειδής ρωγμές στο αρμολόγημα.
iv) Δυτική όψη: Τριχοειδής ρωγμές στο αρμολόγημα και τα υπέρθυρα και διαγώνιες διαμπερείς ρωγμές.
β) Εσωτερικά της κατοικίας:
i) Ισόγειο: Διαμπερή ρωγμή και ρωγμές χιαστί στην φέρουσα τοιχοποιία
ii) Α΄ όροφος: Χιαστί ρωγμές σε νότια και ανατολική όψη, ρηγμάτωση στα επιχρίσματα της φέρουσας τοιχοποιίας και έντονες διαμπερείς ρωγμές των διαιρέσεων από δρομική οπτοπλινθοδομή.
 Επεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν:
i) Νέο βαθύ αρμολόγημα σε όλη τη φέρουσα τοιχοποιία.
ii) Τσιμεντενέσεις ομογενοποίησης μάζας.
iii) Επιχρίσματα εσωτερικά της φέρουσας τοιχοποιίας με χρήση δομικού πλέγματος.
(Με τις παραπάνω εργασίες εκτιμάται ότι θα αυξήσουμε της μηχανικές ιδιότητες της τοιχοποιίας , θα εμποδίσουμε την εξάπλωση των ρωγμών, θα αυξήσουμε τη ζωή του κτιρίου επαναφέροντας την δομική του ακεραιότητα και αυξάνουμε σημαντικά την αντοχή του.)
v) Ανακατασκευή διαιρέσεων Ά ορόφου με ξηράς δόμησης.
Πιθανά αίτια βλαβών:
i) Τα λιθόκτιστα κτίρια συχνά αντιδρούν σε αλλαγές των φορτίων τους, των περιβαλλοντικών συνθηκών, των θερμικών ή σεισμικών δυνάμεων και σε καθιζήσεις.
ii) Κατασκευαστικές παραλήψεις (σενάζ από σκυρόδεμα, ξυλοδεσιές), αδύναμο κονίαμα στο εσωτερικό των φερουσών τοιχοποιιών και κακής ποιότητας αρμολόγηση συνήθως εμφανίζουν διαγώνιες ρωγμές.
iii) Η έλλειψη διαφραγματικής λειτουργία του μεσοπατώματος.

Αρχική κατάσταση:

Εξωτερικά:
Ανατολική Όψη
Δυτική Όψη

Βόρεια Όψη
Νότια ψη
Εσωτερικά:

1. Καθαιρέσεις:


Προετοιμασία για Επιχρίσματα και Τσιμεντενέσεις:ΑΡΜΟΛΟΓΗΜΑΤΑ:


ΤΣΙΜΕΝΤΕΝΕΣΕΙΣ:


ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΑ:
 Γυψοσανίδες:
Ολοκλήρωση:
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.